Recepcja konstytucji ’Sacrosanctum concilium’ w liście apostolskim papieża Franciszka ’Desiderio desideravi’ - Kwiatkowski, Dariusz (Poznańskie Studia Teologiczne, 2024)
Celem artykułu jest ukazanie recepcji nauki konstytucji o liturgii Sacrosanctum concilium 60 lat po jej uchwaleniu. Jako podstawowy tekst źródłowy został wybrany list apostolski papieża Franciszka Desiderio desideravi, ponieważ pokazuje on aktualne nauczanie Kościoła dotyczące liturgii. Franciszek, koncentrując się na Eucharystii, ukazuje wartość liturgii dla wszystkich wiernych. Pokazuje, że główne założenia teologiczne soborowej konstytucji są wciąż aktualne i trzeba je wciąż pogłębiać przez formację „do liturgii” i formację „przez liturgię”. Celem uczestnictwa w liturgii jest doświadczenie osobowego zjednoczenia się z Jezusem Chrystusem i zanurzenie się w Jego misterium paschalnym. Liturgia jest darem, który Kościół otrzymał bezinteresownie od Chrystusa. Chrystus jest w niej obecny i zbawczo działa. Liturgia kontynuuje kapłańską misję Chrystusa i uobecnia Jego misterium paschalne. Prawdziwa obecność Chrystusa w liturgii zapewnia jej zbawczą skuteczność.