Gruźlica, ospa i cholera: od pojedynczego zakażenia do pandemii. Śmiertelne choroby zakaźne we wspomnieniach Księdza Pocharda (1800-1831) - Fischer, Jérémie (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Artykuł przedstawia trzy przykłady z pism francuskiego emigranta - Księdza Pocharda. Ukazuje reakcje współczesnych na pojedynczy przypadek gruźlicy, epidemię ospy w skali wiejskiej, a następnie obserwowaną w Polsce międzynarodową pandemię cholery. 190 lat po przejściu drugiej pandemii cholery w Polsce warto zauważyć, że polityka zdrowotna władz, a także reakcje indywidualne i zbiorowe bardzo przypominają te, których doświadczamy dzisiaj, kiedy Europa jest dotknięta drugą falą Covid-19.