Maryja w życiu i posłudze kapłanów według błogosławionego Stefana Wyszyńskiego - Hadryś, Jacek (Poznańskie Studia Teologiczne, 2024)
W artykule przedstawiono nauczanie błogosławionego Stefana kardynała Wyszyńskiego dotyczące maryjnego wymiaru życia i posługi kapłanów. Duchowość kapłańska opiera się przede wszystkim na sakramentach chrztu oraz kapłaństwa, z tego względu poddano analizie zarówno nauczanie błogosławionego Stefana skierowane bezpośrednio do kapłanów, jak i jego wybrane wypowiedzi adresowane do wszystkich ochrzczonych. Zastosowano metodę analizy tekstów źródłowych. Argumenty wskazujące na związek i podobieństwo życia i posługi kapłanów z życiem i powołaniem Maryi pojawiające się w nauczaniu Wyszyńskiego, ogólnie rzecz ujmując, można sprowadzić do następujących: ścisłego związku kapłaństwa z tajemnicą Bożego Macierzyństwa Maryi (w tym z tajemnicą Wcielenia); relacji Maryi z Chrystusem; obecności i roli Maryi w dziele Odkupienia oraz w Kościele i życiu wierzących w Chrystusa; podobieństw pomiędzy życiem i powołaniem Maryi a życiem i powołaniem kapłańskim.