Czas celebracji sakramentu pokuty. Aspekt kanoniczno-pastoralny - Adamczyk, Jerzy; Mazur, Karolina (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
Przedmiotem artykułu jest problematyka czasu celebracji sakramentu pokuty. Za cel opracowania postawiono ukazanie i uzasadnienie przepisów normujących kwestię momentu przyjmowania spowiedzi. Tak określone zamierzenie badawcze zrealizowano przez opis i gruntowną analizę obowiązujących przepisów i tekstów Magisterium kościelnego. Analiza wymienionych źródeł pozwoliła na sformułowanie kilku głównych wniosków. Po pierwsze, wskazano, że wierni na mocy przynależności do Kościoła przez chrzest mają prawo do sakramentów, w tym sakramentu pokuty. Po drugie, stwierdzono, że wypada, aby tak organizować czas spowiedzi, by wierni mogli się spowiadać poza mszą św. Po trzecie, wyjaśniono i uzasadniono ważną kwestię praktyczną dotyczącą możliwości spowiedzi podczas celebracji mszy św.