Związki księdza prymasa Stefana kardynała Wyszyńskiego z Kaliszem i ziemią kaliską - Kęszka, Sławomir (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
W artykule na podstawie źródeł archiwalnych i opracowań przedstawiono związki prymasa Stefana Wyszyńskiego (†1981) z ziemią kaliską i miastem Kaliszem. W pierwszym punkcie ukazano jego pierwsze spotkania z duchowieństwem południowej Wielkopolski w okresie międzywojennym. W kolejnym punkcie zaprezentowano pobyty prymasa Wyszyńskiego związane z koronacjami wizerunków maryjnych na terenie obecnej diecezji kaliskiej (Skalmierzyce, Golina, Tursko, Żegocin, Lutynia). Następnie przedstawiono wizytę prymasa Wyszyńskiego związaną z millenium chrztu Polski w Ostrowie Wielkopolskim w 1966 r. oraz inaugurację peregrynacji kopii wizerunku Matki Bożej Częstochowskiej w archidiecezji poznańskiej. W ostatnim punkcie zostały zaprezentowane pobyty prymasa na pielgrzymkach księży byłych więźniów obozu koncentracyjnego w Dachau, które odbywały się w Kaliszu.