Aktualne zmiany prawne w organizacji nauki religii w polskich szkołach - Gogolik, Mirosław (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
W powszechnej strukturze wielu systemów edukacyjnych, obowiązujących obecnie w państwach demokratycznych, umieszcza się również zajęcia obejmujące kształcenie w obszarze wartości, a także religii. Powrót lekcji religii, organizowanej w formie wyznaniowej (konfesyjnej) do polskich szkół od 1990 roku, a przede wszystkim proces zmian prawnych, mających wpływ na naukę religii, wywołują niezmiennie różne emocje, pozytywne i negatywne nastroje społeczne oraz sprzeciw niektórych środowisk. Decyzje legislacyjne wprowadzane od roku 2024 zmienia ją w sposób znaczący status prawny nauczania religii, a forma przeprowadzanych reform budzi w wielu środowiskach uzasadniony sprzeciw i niepokój. W opracowaniu zostaną przeanalizowane podstawowe elementy wprowadzanych zmian: osadzenie nauki religii w ramowych planach nauczania, kwestię likwidacji wliczania oceny z religii/etyki do średniej ocen, a następnie zgodę na organizację łączenia zajęć z religii w grupach międzyoddziałowych i międzyklasowych czy wreszcie zmniejszenie wymiaru godzin lekcji religii z dwóch do jednej godziny tygodniowo.