Masochizm i estetyka. O nowych kulturowo-psychoanalitycznych interpretacjach twórczości Brunona Schulza - Lukas, Katarzyna (Przestrzenie Teorii, 2011)
Recenzja książki - Janis Augsburger, Masochismen. Mythologisierung als Krisen-Ästhetik bei Bruno Schulz, Wehrhahn Verlag, Hannover 2008, ss. 344.