Partia VOX – powrót skrajnej prawicy na hiszpańską scenę polityczną - Rudnicka, Natalia (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Ze względu na doświadczenie prawicowej dyktatury generała Francisco Franco, Hiszpania przez długi czas wydawała się być państwem wolnym od skrajnie prawicowych ugrupowań. Zmieniło się to wraz z powstaniem partii VOX – stworzona w 2013 roku przez byłych polityków Partii Ludowej, na przestrzeni kilku lat z marginalnego ugrupowania ewoluowała w trzecią siłę w hiszpańskim parlamencie. Celem niniejszego artykułu jest charakterystyka partii VOX oraz prześledzenie jej udziału w wybranych wyborach w latach 2014–2019. Autorka starała się odpowiedzieć na następujące pytania: co przyciąga wyborców do tego ugrupowania i jakie jest źródło jego sukcesów w ostatnich wyborach parlamentarnych?