Perspektywy końca politycznej schizmy. Wpływ porozumienia saudyjsko-irańskiego na sytuację regionu the Middle East and North Africa - Stefanowski, Michał; Wojciechowska, Amelia (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
W poniższym opracowaniu przedstawiono wpływ porozumienia saudyjsko-irańskiego na sytuację w regionie the Middle East and North Africa. W artykule przedstawiono perspektywy na współpracę wyżej wymienionych państw. Główna hipoteza opracowania opiera się na twierdzeniu, iż porozumienie saudyjsko-irańskie może odgrywać istotną rolę dla stabilności regionalnej. W celu zrozumienia uwarunkowań tego procesu znaczące okazuje się przeanalizowanie implikacji polityk zagranicznych Królestwa Arabii Saudyjskiej oraz Islamskiej Republiki Iranu. W swoich rozważaniach autorzy dążą do zilustrowania istoty porozumienia, które w znacznym stopniu może się przyczynić do stabilizacji w regionie MENA. Autorzy zdecydowali się na zgłębienie powyższego tematu, z uwagi na aktualność wydarzenia, a także świadomość złożonych reperkusji, wpływających na współczesne stosunki międzynarodowe. Dodatkowo poprzez analizę dyskursu badawczego zauważono, z jednej strony, znaczne zainteresowanie relacjami saudyjsko-irańskimi przez zagranicznych badaczy oraz badaczki, z drugiej zaś, brak wystarczającego zgłębienia ze strony polskiego środowiska naukowego1. Jakie są główne różnice w strategii Iranu i Arabii Saudyjskiej w regionie MENA, oraz jaki jest związek między interesem Chińskiej Republiki Ludowej, a Bliskim Wschodem to główne problemy, które potraktowano w tym tekście. Kierując się przede wszystkim obserwacją empiryczną autorzy postarają się dowieść, że porozumienie saudyjsko-irańskie wykracza swoimi efektami daleko poza te dwa państwa i oddziaływać będzie na cały region. To wszystko przy jednoczesnym zachowaniu ostrożności w wysuwaniu predykcji na przyszłość. Autorzy w tekście odpowiadają na pytania: Czy porozumienie saudyjsko-irańskie może odgrywać istotną rolę dla stabilności regionalnej i czy postępujące w takiej formie porozumienia doprowadzą do końca politycznej schizmy Iranu z Arabią Saudyjską.