Nowa IRA jako przykład skrajnego nacjonalizmu - Woźniak, Martyna (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2020)
Celem artykułu jest przybliżenie motywów oraz sposobów, jakimi posługuje się organizacja terrorystyczna New IRA. Nowa Irlandzka Armia Republikańska to organizacja terrorystyczna, która powstała w 2012 roku. Jest kontynuacją Irlandzkiej Armii Republikańskiej i jej późniejszych odłamów. Grupa ta dąży do wyzwolenia Irlandii Północnej spod „okupacji brytyjskiej” oraz połączenia obu Irlandii w „organiczną całość”. Sprzeciwia się Brexitowi i postawieniu granicy pomiędzy Irlandią Północną a Republiką Irlandii. W związku z tym zarzeka się, że zwiększy swoją aktywność.