Kreatywność jako narzędzie w dezinformacji rosyjskiej przeciwko integracji Ukrainy z NATO - Koldomasov, Artur (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2025)
Kreatywność często kojarzy nam się z innowacyjnością i postępem. Ale w erze cyfrowej stała ona się również potężnym narzędziem wojny hybrydowej, w której jedną z form jest też dezinformacja. Niniejsza praca analizuje, w jaki sposób Rosja wykorzystuje kreatywne metody – takie jak teorie spiskowe, memy i zmanipulowane wizualizacje – aby wpływać na opinię publiczną i osłabiać poparcie społeczeństwa dla przystąpienia Ukrainy do NATO. Artykuł bazuje na analizie trzech kluczowych zagadnień: (1) mechanizmy kreatywnej dezinformacji, (2) rola jednostek i społeczeństw w rozpowszechnianiu wzmacnianiu tych narracji oraz (3) reakcje instytucji, które mają na celu przeciwdziałanie im. W oparciu o wiedzę na temat technik propagandy, jak i przeprowadzone studia przypadków, niniejszy artykuł posłuży nam za swego rodzaju ramkę, dzięki której zauważymy, w jaki sposób kreatywność może być kapitałem w informacyjnej wojnie i siłą w oporze przeciwko niej. Jego hipoteza jest prosta: o ile kreatywna ingerencja służy temu celowi, aby umacniać rosyjskie kampanie wpływów na tej samej zasadzie strategię obrony przed nią można rozwijać, opierając się na kreatywności. Wnioski z tej pracy pozostawiają nas z tym, że zatem kreatywność może zarówno pomagać budować, jak i burzyć dezinformację w kontekście konfliktu.