Systematyzacja determinantów kreatywności jednostki na podstawie studium przypadku Stephana Wozniaka - Jarosz, Jakub (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2025)
Pierwszym celem niniejszej pracy jest analiza czynników determinujących kreatywność jednostki, na przykładzie Stephena Wozniaka. W tym celu zostały przeanalizowane wybrane publikacje książkowe, wywiady ze Steve’em Wozniakiem oraz inne artykuły dostępne powszechnie w Internecie. Zbadano życiorys, relacje oraz poglądy inżyniera z San Jose. Po wnikliwej analizie można wnioskować, że czynniki zewnętrzne, procesualne, jak i wewnętrzne warunkują kreatywność, a co więcej, po lekturze owej pracy z pewnością zasadnym będzie traktowanie S. Wozniaka jako głównego zasłużonego dla firmy Apple Inc.