Uwagi o kryzysie migracyjnym jako wyzwaniu dla Unii Europejskiej w XXI wieku - Sakson, Andrzej (Rocznik Integracji Europejskiej, 2019)
Wśród wielu kryzysów trapiących Unię Europejską na szczególną uwagę zasługuje przebieg i konsekwencje kryzysu migracyjnego zapoczątkowanego w 2015 roku. Zwrócić należy uwagę na takie kwestie jak: – kryzys migracyjny jest wyrazem wewnętrznej słabości UE, gdyż go nie przewidziano, skutecznie zneutralizowano i odpowiednio zarządzono; – kryzys migracyjny skutkuje podziałem wewnątrz UE; – doprowadził do wewnętrznych kryzysów polityczno-społecznych w wielu państwach UE; – zaowocował dalekosiężnymi skutkami (m.in. wzrost populizmu i ksenofobii, podziały na linii Wschód–Zachód Europy).