Procesy etnopolityczne jako jedno z uwarunkowań zarządzania etnopolityką w państwach Europy Wschodniej a bezpieczeństwo subregionu - Karolak-Michalska, Magdalena (Rocznik Integracji Europejskiej, 2020)
Artykuł przedstawia problematykę procesów etnopolitycznych (polityzacji etniczności, mobilizacji etnopolitycznej mniejszości narodowych i etnicznych) w państwach Europy Wschodniej. Autorka analizując aktywność społeczno-polityczną oraz udział mniejszości narodowych i etnicznych w organach władzy Republiki Białorusi, Republiki Mołdawii, Ukrainy dochodzi do wniosku, że procesy te wpływają na bezpieczeństwo państw subregionu. Szczególne znaczenie dla bezpieczeństwa państw mają te zorganizowane aktywności, które zgłaszają działania separatystyczne. W przypadku Republiki Białorusi problem ten nie występuje, natomiast w Republice Mołdawii (Gagauzja i Naddniestrze) i na Ukrainie (Donbas, Zakarpacie) ma realny wymiar. Tendencje separatystyczne poszczególnych grup etnicznych stanowią istotny element w kształtowaniu polityki bezpieczeństwa państwa. Stają się również przestrzenią, w której konieczna jest reakcja władz państwowych, w tym dotycząca nie tylko bezpieczeństwa, ale także umiejętnego zarządzania procesami etnopolitycznymi w państwie.