Czyste i brudne kultury energetyczne Unii Europejskiej - ROSICKI, REMIGIUSZ (Rocznik Integracji Europejskiej, 2018)
Przedmiotem analizy w tekście są „kultury energetyczne” państw członkowskich Unii Europejskiej (UE-28). W tekście podjęto próbę zweryfikowania zasadności twierdzeń, które wskazują na możliwość pogrupowania państw Unii Europejskiej według szczególnego rodzaju  praktyk użytkowania energii. W celu uszczegółowienia problemu badawczego w pracy przedstawiono następujące pytania badawcze: (1) Czy zasadne jest twierdzenie, że w UE-28 mamy do czynienia ze specyficznymi „kulturami energetycznymi”? (2) Jeżeli zasadne jest twierdzenie o istnieniu specyficznych „kultur energetycznych”, to w związku z jakimi cechami następuje podział między państwami UE-28? Postawione pytania należy związać z zamiarem stwierdzenia istnienia podziału państw w UE-28 na „czyste” i „brudne” kultury energetyczne. Za podziałem tym przemawiają poszczególne cechy państw członkowskich UE-28, które związane są produkcją, konsumpcją i transformacją energii, np. emisja GHG i zaangażowanie w sektor węglowy. Do weryfikacji założeń przyjętych w analizie posłużono się jedną z metod aglomeracyjnych (czyli metodą Warda) i jedną z metod optymalizacji danego grupowania obiektów (czyli metodę k-średnich). Ponadto, za pomocą poszczególnych testów, podjęto się analizy różnic w poziomie parametrów pomiędzy wyodrębnionymi skupieniami państw. Dodatkowo, wyodrębniono grupy niezależnych czynników metodą głównych składowych oraz wskazano zakres istotnych różnic w poziomie wyodrębnionych czynników między pogrupowanymi państwami UE-28.