Wpływ propagandy rosyjskiej na międzypaństwowe relacje Unii Europejskiej z państwami Europy Wschodniej: na przykładzie Ukrainy i Polski - Grabina, Ganna (Rocznik Integracji Europejskiej, 2020)
Artykuł jest poświęcony analizie wpływu propagandy rosyjskiej na relacje państw członkowskich Unii Europejskiej z sąsiadami na Wschodzie na przykładzie Polski i Ukrainy. Przeprowadzona analiza dotyczy problemu, który może być zdefiniowany w formie zapytania: w jaki sposób może mieć wpływ propaganda na wewnętrzne oraz zewnętrzno-polityczne procesy państw. Wielodyscyplinarne podejście do poznania wpływu propagandy politycznej pozwolił zwrócić się do następujących metod: systemowa, instytucjonalna, strukturalno-funkcjonalna, analiza treści oraz deskryptywna. Artykuł wyznacza pojęcia oraz podstawowe charakterystyki pojęcia propagandy w kontekście politycznym. Szczegółową uwagę przydzielono ujawnieniu przyczyn powodzenia wykorzystania propagandy przez Rosję w celu eskalacji konfliktu na terenie Ukrainy oraz podane są przykłady. Na podstawie analizy artykułów w prorosyjskich publikacjach Polski i Ukrainy, autorka podaje podstawowe narracje propagandy rosyjskiej oraz wyznacza właściwości jej nacisku na międzypaństwowe relacje między Ukrainą a Polską. Wyciąga wnioski o konieczności mocnego międzynarodowego stawiania oporu propagandzie rosyjskiej oraz wyznaczenia wad systemu przeciwdziałania rosyjskiej agresji informacyjnej ogólnie i propagandzie w szczególności.