Uwarunkowania wszczęcia procedury wystąpienia Polski z Unii Europejskiej - Trosiak, Cezary (Rocznik Integracji Europejskiej, 2020)
Polexit to pojęcie, które pojawiło się w dyskursie politologicznym w momencie, kiedy w Wielkiej Brytanii w dniu 26 czerwca 2016 roku przeprowadzono referendum dotyczące dal szego członkostwa tego państwa w Unii Europejskiej. W artykule tym dokonano analizy przyczyn, dla których stała się możliwa dyskusja na temat wystąpienia Polski z Unii Europejskiej. Jest ona, z jednej strony, efektem sporów na temat kierunków ewolucji projektu europejskiego, jaki daje się zauważyć w dyskusji między „starymi” i „nowymi” państwami członkowskimi. Z drugiej, jej intensywność jest warunkowana dynamiką sporu, jaki rząd polski toczy z Komisją Europejską, na temat stanu praworządności w Polsce. Dla zwolenników zmiany relacji między instytucjami europejskimi a państwami członkowskimi wybory do Parlamentu były szansą na rozpoczęcie dyskusji dotyczącej zmiany traktatów. Jednak z uwagi na fakt, że zwolennicy zmiany traktatów nie zdobyli odpowiedniej liczby mandatów, staje się realną realizacja wizji Unii „dwóch prędkości”. Może to oznaczać początek sekwencji zdarzeń, których końcem będzie referendum w sprawie wystąpienia Polski z Unii Europejskiej.