Polityka europejska w umowach koalicyjnych niemieckich partii politycznych – kontynuacja czy zmiana po wyborach w 2021 roku? - Bielawska, Agnieszka (Rocznik Integracji Europejskiej, 2024)
Artykuł ma na celu przybliżenie polityki europejskiej dwóch następujących po sobie niemieckich koalicji rządowych: CDU, CSU i SPD oraz SPD, Sojuszu 90/Zielonych i FDP, która określona została w zawartych przez partie umowach koalicyjnych z 2018 i 2021 r. W związku z powyższym, podczas pisania artykułu użyta została metoda porównawcza, dzięki której przybliżone zostały poglądy koalicji CDU/CSU i SPD oraz SPD, B90/die Grünen i FDP dotyczące polityki europejskiej oraz wskazane zostały różnice i podobieństwa owych poglądów. Wykorzystana została również analiza treści, która umożliwiła zbadanie i zinterpretowanie rządowych umów koalicyjnych z lat 2018 i 2021, które były głównym materiałem badawczym. Artykuł podzielony został na kilka części odpowiadających zawartości obu dokumentów oraz postawionym w ramach ich analizy pytaniom badawczym. Rezultatem badań było zweryfikowanie hipotezy, że polityka europejska zaprezentowana w umowach koalicyjnych z marca 2018 i grudnia 2021 r. jest zbliżona, co oznacza, że rząd Olafa Scholza kontynuuje pogłębianie integracji i rozszerzanie Unii Europejskiej.