Dylemat tożsamości Trimarium: konstruktywistyczna perspektywa społecznych podstaw spójności regionalnej - Lorek, Artur Marcin (Rocznik Integracji Europejskiej, 2025)
W niniejszym badaniu analizuje się, czy sukces Inicjatywy Trójmorza (3SI) zależy od ukształtowania wspólnej tożsamości regionalnej. Opierając się na konstruktywistycznym paradygmacie stosunków międzynarodowych, badanie porusza pomijany wymiar teoretyczny budowania tożsamości w ramach 3SI. Analiza oparta na deklaracjach szczytowych, oficjalnych raportach i literaturze konstruktywistycznej ujawnia rozbieżność między ambicjami gospodarczymi Inicjatywy a brakiem jawnych narracji kształtujących tożsamość. Pomimo rosnącej instytucjonalizacji i praktycznych narzędzi współpracy, takich jak fundusze inwestycyjne i innowacyjne, retoryczne lub symboliczne wyrażanie zbiorowej przynależności jest ograniczone. Wyniki badań sugerują, że wzmacnianie poczucia „my” mogłoby zwiększyć zaufanie, spójność i widoczność zewnętrzną, wzmacniając zarówno wewnętrzną solidarność, jak i atrakcyjność dla inwestorów. W artykule argumentuje się, że tożsamość, budowana poprzez interakcje społeczne i wspólne normy, nie jest produktem ubocznym, ale warunkiem wstępnym zrównoważonego regionalizmu. Proponuje się w nim ścieżki kształtowania tożsamości oparte na dialogu integracyjnym, pojednaniu historycznym i dostosowaniu do wartości europejskich. Perspektywa ta pozycjonuje 3SI nie jako alternatywę, ale jako regionalny filar spójnej Europy.