Edukacja klimatyczna w podstawie programowej: wyzerowany program Elliota Eisnera - Kozłowska , Agnieszka (Rocznik Pedagogiczny, 2023)
Zmiany klimatyczne są jednym z największych wyzwań ludzkości, a edukacja stanowi istotne narzędzie w walce z nimi. Jednak pomimo zobowiązań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z międzynarodowych umów, edukacja klimatyczna jest przede wszystkim realizowana poza systemem edukacji formalnej. Celem tego badania było zbadanie obecności i zakresu treści związanych z edukacją klimatyczną, a także narracji na temat kryzysu środowiskowego i klimatycznego, w podstawie programowej szkół średnich. Jako metodę badawczą zastosowano analizę dokumentów (analizę treści) przy użyciu dostosowanego klucza, obejmującego 100 słów kluczowych w 9 kategoriach. Materiałem poddanym badaniu była podstawa programowa dla szkół ponadpodstawowych (szkoły średnie, szkoły techniczne oraz szkoły zawodowe). Analizie poddano wszystkie przedmioty w podstawie programowej, ponieważ zmiany klimatyczne dotyczą nie tylko nauk przyrodniczych, ale także nauk społecznych i humanistycznych. Wyniki analizy ujawniły marginalną obecność edukacji klimatycznej w podstawie programowej. Termin "zmiany klimatyczne" pojawia się tylko 4 razy w całym dokumencie, w jednym przedmiocie: geografii. Z 100 kodów opisujących kryzys klimatyczny i środowiskowy, w dokumencie pojawiło się tylko 6: zmiany klimatyczne, zrównoważony rozwój, bioróżnorodność, katastrofa ekologiczna, utrzymywanie równowagi i wylesianie. Terminy te występują w kontekście, który charakteryzował się narracją sceptycyzmu wobec ludzkiej odpowiedzialności za obecny stan środowiska oraz potencjalne ryzyko dalszego nadmiernego wykorzystywania planety. Wnioski: Obecne podejście do edukacji klimatycznej sprzyja fałszywej, negacjonistycznej świadomości ekologicznej opartej na przekonaniu "nic się nie dzieje, wszystko jest pod kontrolą". Nie wyposaża ono uczniów w niezbędne umiejętności do radzenia sobie ze zmianami klimatycznymi i kryzysem środowiskowym. W związku z tym można je uznać za pusty program według Elliota Eisnera.