Kobiety w przestrzeni służby wojskowej – kontrowersje wokół testu/egzaminu sprawności fizycznej - Judzińska , Aneta (Rocznik Pedagogiczny, 2023)
Artykuł rozważa rosnącą liczbę dziewcząt w przestrzeni szkół wojskowych. Główny wątek narracji skupia się na analizie kryteriów egzaminów sprawnościowych dla kandydatek do uczelni wojskowych. Podejmuje także głębsze rozważania na temat znaczenia i roli testów sprawności fizycznej dla kobiet na różnych etapach służby wojskowej oraz związanych z tym kontrowersji.