Rozwój działalności edukacyjno-szkoleniowej nauczycielek-animatorek polonijnych przy Radzie Oświaty Polonijnej we Włoszech (2014-2024) - Barańska, Magdalena; Nowak-Kluczyński, Konrad (Rocznik Pedagogiczny, 2024)
Artykuł przedstawia działalność Rady Oświaty Polonijnej we Włoszech w latach 2014–2024, ze szczególnym uwzględnieniem roli nauczyciela-animatora w środowisku szkół polonijnych. Omawia genezę i rozwój Rady, której misją jest wspieranie edukacji polskiej za granicą, integracja środowisk polonijnych oraz podnoszenie jakości nauczania poprzez szkolenia i programy rozwoju zawodowego. Szczególną uwagę poświęcono sylwetce nauczyciela polonijnego, jego motywacjom, działaniom edukacyjnym oraz roli w kształtowaniu tożsamości narodowej dzieci pochodzenia polskiego. W artykule przeanalizowano także zmieniające się potrzeby szkoleniowe nauczycieli w kontekście pandemii COVID-19 oraz wskazano innowacyjne podejścia w pracy edukacyjnej.