Wsparcie instytucjonalne w organizacji wyjazdu zagranicznego a mobilność edukacyjna studentek pedagogiki - Marciniak , Mateusz (Rocznik Pedagogiczny, 2025)
Artykuł analizuje rolę wsparcia instytucjonalnego w organizacji wymiany międzynarodowej jako determinanty mobilności edukacyjnej wśród studentek pedagogiki. Odwołując się do kontekstu programu Erasmus+ oraz szerzej rozumianych strategii umiędzynarodowienia szkolnictwa wyższego, badanie sprawdza, w jaki sposób wsparcie praktyczne – takie jak pomoc w procedurach administracyjnych, organizacji zakwaterowania za granicą, dopasowaniu kalendarzy akademickich oraz adaptacji do wymagań uczelni przyjmującej – wpływa na postawy studentek wobec mobilności. Badanie przeprowadzono w latach 2017–2019 na Wydziale Studiów Edukacyjnych Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu; objęło ono studentki (N = 114), zarówno uczestniczki (n = 50), jak i nieuczestniczki (n = 64) wymiany Erasmus+. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego (ankieta audytoryjna z kwestionariuszem) oraz analizę statystyczną. Wyniki wskazują, że choć większość studentek postrzega wsparcie praktyczne jako potencjalną korzyść z mobilności, to osoby nieplanujące udziału częściej wiążą je z możliwymi wadami. Szczególnie ambiwalentne okazały się procedury administracyjne oraz wyzwania adaptacyjne – były one jednocześnie oceniane jako szanse i przeszkody. Ustalenia sugerują, że wzmocnienie działań instytucjonalnych w zakresie zapewniania jasnych, łatwo dostępnych informacji oraz wsparcia praktycznego może mieć kluczowe znaczenie dla rozwoju wymiany międzynarodowej, a także sprzyjać odbudowie mobilności studenckiej w realiach po pandemii.