Empowering women, empowering nations: women’s entrepreneurship in Uzbekistan - Cytlak, Izabela; Mamadaminova, Nigora (Rocznik Pedagogiczny, 2023)
Celem tego badania jest analiza współczesnego krajobrazu przedsiębiorczości kobiet w Uzbekistanie, kraju rozwijającym się w Azji Centralnej, w kontekście trwających reform w różnych sektorach. Badanie bada inicjatywy podejmowane w celu promowania równości płci, wzmacniania roli kobiet i wspierania działalności przedsiębiorczej wśród nich. Poprzez zgłębienie znaczenia udziału kobiet w gospodarce, ocenę obecnego stanu równości płci oraz wskazanie szans i wyzwań stojących przed kobietami-przedsiębiorcami, artykuł dostarcza wglądu w ewolucję przedsiębiorczości kobiet w Uzbekistanie. Bazując na danych wtórnych, badanie ujawnia rosnące zainteresowanie i zaangażowanie kobiet w małe przedsiębiorstwa oraz działalność przedsiębiorczą. Zauważono jednak również niedobór niezbędnej wiedzy biznesowej i doświadczenia wśród kobiet-przedsiębiorców, a także brak świadomości dotyczącej dostępnych działań wspierających ze strony rządu. Wnioski wyciągnięte z tego badania podkreślają potrzebę interwencji politycznych mających na celu stworzenie sprzyjającego i wspierającego ekosystemu, który ułatwi działania aspirujących kobiet-przedsiębiorców w Uzbekistanie.