Psychopedagogiczna i terapeutyczna funkcja bajek oraz opowiadań - Mańkowska, Anna (Rocznik Pedagogiczny, 2024)
Artykuł adresowany jest do praktyków edukacji oraz badaczy zainteresowanych psychoedukacyjną i terapeutyczną funkcją bajek oraz opowiadań. Stanowi teoretyczno-praktyczny przegląd roli, jaką narracja pełni w życiu i rozwoju dzieci. Celem opracowania jest przedstawienie naukowo ugruntowanych argumentów na rzecz wykorzystywania bajek i opowieści jako narzędzi wspierających rozwój psychiczny, emocjonalny oraz społeczny. W artykule omówiono mechanizmy neurobiologiczne aktywowane podczas odbioru narracji, w tym wpływ bajek na funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego oraz hormonalnego. Na gruncie psychologii rozwojowej wskazano, jakie typy opowieści są adekwatne do poszczególnych etapów rozwoju dzieci i młodzieży oraz jak oddziałują na ich psychikę. Szczególną uwagę poświęcono roli narracji w kształtowaniu moralności, wspieraniu dobrostanu psychicznego oraz rozwijaniu kompetencji społecznych. Artykuł zawiera również zestaw praktycznych wskazówek dotyczących efektywnego opowiadania i przekazywania bajek w kontekście edukacyjnym i terapeutycznym.