50 lat troski, diagnozy, wsparcia… rozwój poradni psychologiczno-pedagogicznej w Swarzędzu jako odpowiedź na zmieniające się potrzeby edukacyjne i społeczne (1975-2025) - Jóźwiak, Klaudia (Rocznik Pedagogiczny, 2024)
Artykuł ma charakter monografii pedagogicznej i poświęcony jest analizie pięćdziesięcioletniego rozwoju Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Swarzędzu (1975–2025) w kontekście przemian społecznych i edukacyjnych. Celem artykułu jest przedstawienie genezy oraz dynamiki rozwoju Poradni, a także analiza jej dostosowań do zmieniających się potrzeb dzieci, młodzieży, rodzin oraz środowiska edukacyjno-społecznego. W artykule omówiono początki poradnictwa psychologiczno-pedagogicznego w Polsce oraz pierwsze lata działalności Poradni w Swarzędzu. Przedstawiono rozwój struktury organizacyjnej Poradni oraz zmiany w zakresie realizowanych funkcji diagnostycznych i terapeutycznych. Szczególną uwagę zwrócono na wpływ rozwoju infrastruktury na efektywność udzielanego wsparcia oraz rolę Poradni jako kluczowego elementu systemu pomocy psychologiczno-pedagogicznej. Artykuł opiera się na analizie dokumentacji źródłowej Poradni, aktów prawnych, rozporządzeń oraz zarządzeń, a także na literaturze przedmiotu. Analiza ukazuje, w jaki sposób instytucja odpowiadała na zmieniające się i zróżnicowane potrzeby zarówno podopiecznych Poradni, jak i lokalnej społeczności.