Rola szkół biznesu w kontekście deklaracji PRME - Pogonowska, Barbara (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2018)
Tekst podejmuje problematykę przekonań i poglądów, które wskazują na rolę uniwersytetów ekonomicznych i szkół biznesu. Zdaniem autorki Deklaracja PRME to nie tylko wyraz wspólnotowej intelektualnej refleksji nad sytuacją uniwersytetów, lecz także przejaw postawy teoretyczno-kontemplacyjnej w świecie zdominowanym przez zasadę produktywności.