Volunteers during a crisis in Israel: a case study of spontaneous self-organized volunteer activity - Shamir-Tixell, Edith (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2022)
W Izraelu istnieje duża liczba i szeroki zakres pozarządowych organizacji wolontariackich działających w różnych obszarach. Jednocześnie, ze względu na mnogość incydentów bezpieczeństwa i innych kryzysów wewnętrznych, istnieje również wiele niezależnych inicjatyw wolontariackich powstających w ramach konkretnych społeczności, małych społeczności lub miast. Prywatne inicjatywy, które zaczynały jako niewielka pomoc wolontariuszy, rozrosły się głównie dzięki możliwościom technologicznym, które umożliwiają przekazywanie informacji o kryzysie i potrzebach z nim związanych. Niniejsze opracowanie bada postrzeganie przez wolontariuszy skuteczności w samoorganizującym się spontanicznie otoczeniu oraz ich poczucie przynależności do społeczności i państwa Izrael. W artykule przedstawiono studium przypadku niezorganizowanej, spontanicznej aktywności wolontariuszy w Izraelu w sytuacjach stresu i kryzysu. Badanie oparte jest na obserwacji uczestniczącej i półstrukturalnych wywiadach z osobami, które zaangażowały się w spontaniczną, samoorganizującą się działalność wolontariacką. Wyniki badania pokazują, że mobilizowanie wolontariuszy poprzez wiadomości WhatsApp wzmacniało poczucie skuteczności w wykonywaniu zadania, wzmacniało poczucie przynależności wolontariuszy do ich społeczności i przyczyniało się do szybkiej realizacji zadania. Badanie podkreśla również wymiary społeczno-moralne, które intensyfikują się w takim procesie wolontariatu oraz odczucia jednostki dotyczące jej miejsca w społeczeństwie i jej obserwacji zachowań społeczeństwa w ogóle.