Zmiana modelu służby cywilnej po nowelizacji ustawy o służbie cywilnej - Samol, Sebastian (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
W artykule omówiono zmiany w zatrudnieniu w służbie cywilnej wynikające z ustawy z 30 grudnia 2015 r. o zmianie ustawy o służbie cywilnej oraz niektórych innych ustaw. W artykule dokonano analizy nowych warunków zatrudnienia na wyższych stanowiskach w służbie cywilnej na podstawie powołania. Przedstawiono też warunki pełnienia funkcji przez Szefa Służby Cywilnej oraz zasady funkcjonowania Rady Służby Publicznej, która zastąpiła dotychczasową Radę Służby Cywilnej.