O procesie racjonalizacji wydatków publicznych - Gazda, Maciej (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
Cele niniejszego artykułu to pełne wyjaśnienie pojęcia racjonalizacji wydatków publicznych, ustalenie różnic między racjonalizacją wyborów a racjonalizacją kosztów, a ponadto ustalenie, czy każde działanie oszczędnościowe można określić mianem racjonalizacji wydatków publicznych. Autor w szczególności przeanalizował zwrot racjonalizacji w kontekście języka prawnego, prawniczego, potocznego i ekonomicznego oraz zaprezentował proces racjonalizacji wydatków publicznych.