Cykliczne badania jakości życia narzędziem wsparcia miejskiej strategii rozwoju - Woźniak, Zbigniew (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Procesy makroekonomiczne, mające wieloletnią perspektywę realizacyjną, w małym stopniu uwzględniają bariery i doraźne konsekwencje i dolegliwości, jakie mogą nieść one dla funkcjonowania konkretnej jednostki, rodziny i społeczności. Wagi nabiera zatem poszerzanie narzędzi pomiaru dobrostanu społecznego poza standardowy miernik, jakim jest Produkt Krajowy Brutto (PKB) – znaczenia nabrały kwestie pomiaru dobrostanu obywateli i satysfakcji z życia jako czynnika odzwierciedlającego walory miasta jako ‘atrakcyjnego miejsca do życia’. Badania jakości życia w miastach dostarczają władzom publicznym informacji o potrzebach, preferencjach i wyborach dokonywanych przez mieszkańców społeczności miejskiej oraz o ocenach dostępności i funkcjonowania infrastruktury miejskiej. Dla zarządzających rozwojem miasta dane te stanowić powinny przesłankę weryfikacji strategii rozwojowych oraz generowania nowych impulsów wzrostu gospodarczego, społecznego i kulturowego.