Ramowe studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego związku metropolitalnego a władztwo planistyczne gminy - Małysa-Sulińska, Katarzyna (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Z dniem 1 stycznia 2016 r. do polskiego porządku normatywnego wprowadzono nową kategorię opracowania planistycznego, którym jest ramowe studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego związku metropolitalnego, a z dniem 1 lipca 2017 r. został utworzony związek metropolitalny pod nazwą „Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia”. W związku z powyższym w artykule podjęto próbę analizy charakteru normatywnego studium metropolitalnego (sporządzanego na nowym szczeblu planowania przestrzennego, jakim jest obszar metropolitalny), mając na uwadze w szczególności wpływ jego ustaleń na zakres władztwa planistycznego gminy.