Socjologia kliniczna – interwencyjny wariant praktycznych zastosowań socjologii - Woźniak, Zbigniew (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2014)
Artykuł omawia mało znany interwencyjny wariant socjologii praktycznej, określany mianem socjologii klinicznej, która obejmuje analizę i ocenę sytuacji, a następnie redukcję (rozwiązanie) problemów w drodze interwencji, prowadzącą do poprawy jakości życia członków społeczności. Cele interwencji socjologii klinicznej zakładają jej realizację w ścisłej współpracy z adresatami przedsięwzięć (jednostkami, instytucjami, decydentami i zasobami wsparcia społecznego), przy równoczesnym szerokim dostępie wszystkich zainteresowanych do informacji o przedsięwzięciu i uzyskanych rezultatach (planowanie partnerskie). Po uzyskaniu za pośrednictwem analizy socjologicznej informacji szacowane są szanse sprostania przeciążeniom oraz przygotowywany jest plan, jak konkretny problem/sytuację rozwiązać oraz czy i jak wprowadzać określone programy korekcyjne. W ten sposób socjolog ułatwia partnerom społecznym/administracji publicznej wyznaczenie obszarów promowanych i chronionych w polityce lokalnej/krajowej/regionalnej, a dysponentom środków publicznych sugeruje adekwatne do potrzeb nakłady na realizację konkretnych programów i racjonalne wykorzystanie zasobów (także poza sektorem publicznym). Autor postuluje, by socjologia kliniczna stała się atrakcyjną, praktyczną ścieżką kariery zawodowej, wzmacniającą pozycję absolwentów studiów magisterskich, doktoranckich i podyplomowych na rynku pracy.