Zaufanie do samorządu terytorialnego w Polsce – próba oceny - Wiśniewski, Marcin (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Zaufanie do samorządu terytorialnego ma kluczowe znaczenie dla skuteczności podejmowanych przez jego jednostki działań w zakresie realizowania przypisanych zadań publicznych. W niniejszym artykule podjęto rozważania na temat zaufania do władzy, w tym do władzy samorządowej. Najważniejszy element opracowania stanowi jednak próba oceny poziomu zaufania do samorządu terytorialnego w Polsce. Pomiaru dokonano na trzy sposoby, analizując wyniki badań opinii publicznej, badając kształtowanie się frekwencji w wyborach samorządowych, a także wnioskując o jego poziomie na podstawie ratingów kredytowych uzyskanych przez jednostki samorządu. Każde z badań pokazało systematyczny wzrost zaufania od momentu przywrócenia samorządu terytorialnego w Polsce.