Manipulowanie zyskami przez spółki debiutujące na GPW - Lizińska, Joanna; Czapiewski, Leszek (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2016)
Badania prowadzone były dla spółek z sektora pozafinansowego dokonujących pierwszych ofert publicznych (initial public offering, IPO), na rynku głównym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie w latach 1998-2013. Celem była odpowiedź na pytanie, czy dla spółek dokonujących pierwotnych emisji akcji w Polsce zaobserwować można zjawisko zarządzania zyskami w okresach okołoemisyjnych. Badania empiryczne dotyczyły zjawiska kształtowania wyniku typu materiałowego i przeprowadzono je, wykorzystując różnorodne podejścia i kilku modeli estymacji przesunięć międzyokresowych. Podjęto cztery grupy problemów badawczych – badano skłonność do przekraczania zysku zerowego, skłonność do przekraczania rentowności roku poprzedniego, manipulowanie zyskami poprzez dokonywanie nietypowych przesunięć międzyokresowych oraz konsekwencje manipulowania zyskami dla kolejnych okresów sprawozdawczych. W roku debiutu giełdowego zaobserwowano relatywne zwiększenie poziomu nietypowych przesunięć międzyokresowych (discretionary accruals), czemu towarzyszyło nasilenie skłonności do wykazywania zysku przynajmniej na poziomie roku poprzedniego i skłonności do raportowania dodatniego wyniku finansowego. Konsekwencją nietypowych korekt w roku IPO było osłabienie rentowności w okresie bezpośrednio po debiucie.