Szanse i utrudnienia deinstytucjonalizacji usług społecznych dla osób starszych mieszkających na wsi – wnioski z badań jakościowych - Szatur-Jaworska, Barbara (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, jakie są szanse i ograniczenia deinstytucjonalizacji usług społecznych na rzecz osób starszych na polskiej wsi. Odpowiedź na to pytanie jest formułowana na podstawie analizy danych zastanych opublikowanych w dwóch raportach z badań jakościowych. Pierwszy jest efektem badań zrealizowanych pod auspicjami Biura Rzecznika Praw Obywatelskich. Dotyczyły one dostępności usług społecznych dla osób starszych w gminach wiejskich. Drugi powstał w Instytucie Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, a jego przedmiotem było wdrażanie innowacji społecznej w postaci wiejskiego hospicjum domowego. Uzupełniająco wykorzystano w tekście dane zastane z badań ilościowych. W artykule przedstawiono istotę deinstytucjonalizacji usług społecznych dla osób starszych. Scharakteryzowano też – wynikające z badań jakościowych – uwarunkowania deinstytucjonalizacji usług dla seniorów na terenach wiejskich. Podzielono je na pięć kategorii: (1) wyjściowy stan infrastruktury społecznej i usług społecznych; (2) zasoby i relacje organizacyjne; (3) zasoby finansowe; (4) kapitał ludzki; (5) uwarunkowania przestrzenne. Z przeprowadzonej analizy wyników badań wynika, że przed deinstytucjonalizacją usług społecznych dla osób starszych mieszkających na polskiej wsi stoi więcej utrudnień niż szans.