Obszary Natura 2000 a rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2010 r. - Szczepańska, Magdalena (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2013)
Ekologiczny sposób gospodarowania w obrębie obszarów Natura 2000 jest jedną z rekomendowanych form działalności i wspieraną finansowo w ramach programów rolnośrodowiskowych. Rolnictwo ekologiczne w Polsce rozwija się dynamicznie. Świadczy o tym wzrost udziału użytków rolnych, objętych ekologicznym sposobem gospodarowania, w całkowitej powierzchni upraw rolnych – z 0,3% w 2002 roku do 2% w 2010 r. Celem artykułu jest analiza regionalnego zróżnicowania rolnictwa ekologicznego oraz jego współwystępowania z obszarami Natura 2000 w Polsce w 2010 r.