Skupiska przestępstw mieszkaniowych w Szczecinie - Sypion-Dutkowska, Natalia (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2012)
W niniejszym artykule dokonano wstępnej analizy skupisk przestępczości mieszkaniowej w Szczecinie w 2006 r., wyznaczając przestrzenne (wg osiedli) oraz czasowe (miesięczne i dobowe) hot spots (skupiska) przestępstw mieszkaniowych. Artykuł zawiera również rekomendacje CPTED (Crime Prevention Through Environmental Design) dotyczące zmniejszenia poziomu przestępczości oraz lęku przed zagrożeniem przestępczością.