Społeczna strategia rozwoju gminy Murowana Goślina - Kołsut, Bartłomiej (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2020)
Strategie rozwoju lokalnego stają się współcześnie coraz lepszym narzędziem budowania potencjału rozwojowego polskich gmin. Nie zawsze jednak jakość tego typu opracowań oraz ich uspołecznienie są na odpowiednio wysokim poziomie. Projekt „Społecznej strategii rozwoju gminy Murowana Goślina” stanowił próbę odpowiedzi na te deficyty. Opracowanie tego dokumentu zostało zainicjowane przez dwa lokalne stowarzyszenia –Nowoczesna Gmina oraz Rozwój Ziemi Goślińskiej na czele z przewodniczącym Komisji Gospodarczej Rady Miejskiej. Liderzy obu środowisk oraz osoby z nimi współpracujące podjęły się organizacji procesu szerokich konsultacji społecznych z profesjonalnym podejściem marketingowym. Dzięki temu udało się bezpośrednio wypromować ideę myślenia strategicznego wśród kilkuset mieszkańców gminy. Powodzenie procesu opracowania dokumentu, oprócz zaangażowania lokalnych środowisk, wymagało także wsparcia merytorycznego, eksperckiego. Tego udzielili pracownicy Wydziału Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu wraz z grupą najlepszych studentów gospodarki przestrzennej, którzy opracowali diagnozę szczegółową gminy i przeprowadzili szeroko zakrojone konsultacje społeczne. Współpraca lokalnych społeczników i osób zawodowo zaangażowanych w planowanie strategiczne dała bardzo dobry efekt i może być wzorem do naśladowania dla innych lokalnych społeczności, które chcą rzetelnie i z dużym udziałem społecznym planować rozwój swojej gminy.