Nieruchomości gruntowe w zarządzie Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe w województwie wielkopolskim - Polna, Małgorzata (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
Celem artykułu jest analiza stanu zasobów, ich zmian oraz zróżnicowania przestrzennego gruntów będących w zarządzie Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe w województwie wielkopolskim. Odniesienie dla prowadzonych rozważań stanowi sytuacja w zakresie struktury zasobów pozostałych województw Polski. Przyjęty w opracowaniu zakres czasowy obejmuje lata 2002 i 2020. Badanie prowadzono na poziomie województwa oraz w układzie gminnym. Jego podstawę stanowiły niepublikowane materiały udostępnione przez Główny Urząd Geodezji i Kartografii w Warszawie. W pracy zastosowano metodę wskaźnikową. Przedstawiono i opisano aktualne trendy i zmiany zachodzące w strukturze nieruchomości gruntowych Lasów Państwowych. Stwierdzono, że zasoby gruntów Lasów Państwowych plasują województwo wielkopolskie na trzecim miejscu w kraju i ustępują jedynie gospodarstwom rolnym osób fizycznych. Wyniki badań wskazują na pozytywny kierunek zachodzących zmian. W strukturze użytkowania gruntów dominują lasy, a w latach 2002–2020 nastąpił wzrost ich areału oraz udziału w ogólnej powierzchni Lasów Państwowych. Wykazano, że zmiany zasobów gruntowych Lasów Państwowych w województwie wielkopolskim charakteryzują się zróżnicowaniem wewnątrzregionalnym.