Dr hab. Jan Hauke, prof. UAM - Konecka-Szydłowska, Barbara (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
Profesor Jan Hauke urodził się 1 października 1952 r. w Zagórowie. Jest z wykształcenia matematykiem. Kariera naukowa profesora związana jest z dwoma poznańskimi uczelniami: Uniwersytetem im. Adama Mickiewicza (UAM) i Akademią Rolniczą (AR, obecnie Uniwersytet Przyrodniczy). Na UAM ukończył z wyróżnieniem studia matematyczne i uzyskał stopień magistra (1976 r.) oraz doktora nauk matematycznych (1984 r.). Stopień doktora habilitowanego nauk matematycznych otrzymał na Uniwersytecie im. Pawła Szafarika w Koszycach w roku 2013.