Od Redakcji - Churski, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Zapraszamy Państwa do działu Nowości Wydawniczych, w którym prezentujemy najnowsze prace autorstwa m.in. pracowników naszego wydziału, których tematyka bezpośrednio wiąże się z problematyką rozwoju regionalnego i polityki regionalnej. W bieżącym numerze przedstawiamy Państwu artykuł opublikowany w „Przeglądzie Geograficznym”, współautorstwa m.in. Pawła Churskiego i Tadeusza Stryjakiewicza pt. Wymiar prawny w dyscyplinie geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna. Podstawy teoretyczne i zagadnienia badawcze. W jego treści określono płaszczyzny problemowo-przedmiotowe dotyczące ujmowania perspektywy prawnej w dyscyplinie geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna, ze wskazaniem relacji występujących między naukami geograficznymi i prawnymi, jak i nurtu teoretycznego, ułatwiających doprecyzowanie roli wymiaru prawnego w tej dyscyplinie. Autorzy wskazali też kluczowe kierunki przyszłych badań i perspektywę dyskusji naukowej.