Ucieczka z uwięzienia na ścieżce rozwojowej. Ekoinnowacje w transformacji regionu węglowego. Przykład Wielkopolski Wschodniej - Męczyński, Michał (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Nowy paradygmat energetyczny oparty m.in. na rozwoju ekoinnowacji, ograniczających wpływ działalności człowieka na środowisko, daje nowe możliwości rozwojowe regionom węglowym, do których należy m.in. Wielkopolska Wschodnia. Cel artykułu polega na określeniu mechanizmu ucieczki z uwięzienia (lock-in) na ścieżce rozwoju oraz na określeniu dynamiki i przestrzennego zróżnicowania ekoinnowacyjności przedsiębiorstw produkcyjnych we wschodniej Wielkopolsce. Osiągnięcie powyższego celu było możliwe dzięki analizie danych pochodzących z Głównego Urzędu Statystycznego, dotyczących wdrażania ekoinnowacji w średnich i dużych przedsiębiorstwach w badanym regionie. Badania oparto również na wywiadach poświęconych ekoinnowacyjności przedsiębiorstw, przeprowadzonych z przedstawicielami lokalnego biznesu, organizacji pozarządowych i instytucji związanych z rozwojem regionalnym.