Potencjał usług kulturowych krajobrazów priorytetowych na przykładzie obszarów wiejskich województwa wielkopolskiego - Bródka, Sylwia; Spasówka, Weronika (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Artykuł przedstawia wyniki oceny potencjału kulturowych usług ekosystemowych (CES) z zastosowaniem podejścia metodycznego opartego na analizie cech biofizycznych krajobrazu. Ocenę przeprowadzono dla jednostek przestrzennych reprezentujących charakterystyczne typy krajobrazów wiejskich objęte ochroną w ramach audytu krajobrazowego województwa wielkopolskiego. Badania oparto na systemie wskaźników pogrupowanych w sześć głównych kategorii świadczeń kulturowych: turystyka i rekreacja, system wiedzy i wartości poznawcze, dziedzictwo i różnorodność przyrodnicza, dziedzictwo i różnorodność kulturowa, walory estetyczne oraz wartości duchowe i symboliczne. Wskaźniki analizują przyrodnicze, kulturowe i fizjonomiczne cechy obszarów wiejskich, które zidentyfikowano na podstawie części diagnostycznej audytu krajobrazowego oraz własnych badań kameralnych i terenowych. Wyniki badań wykazały, że krajobrazy priorytetowe odgrywają ważną rolę w kształtowaniu podaży usług kulturowych w skali regionalnej i lokalnej, a przez to wpływają na kierunki rozwoju obszarów recepcyjnych turystyki i rekreacji.