Analiza przestrzennego zróżnicowania ubóstwa w Polsce - Hałka, Mateusz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Celem artykułu jest analiza przestrzennego zróżnicowania zjawiska ubóstwa skrajnego, relatywnego oraz ustawowego według województw w Polsce. W badaniu zastosowano narzędzia autokorelacji przestrzennej w ujęciu globalnym i lokalnym. Na podstawie przeprowadzonej analizy potwierdzono zależności przestrzenne zjawisk, wyodrębniono skupiska województw podobnych oraz te, których charakter wyraźnie odbiegał od sąsiednich regionów. Materiałem źródłowym były dane pochodzące z Banku Danych Lokalnych, dotyczące udziału gospodarstw domowych zagrożonych zjawiskiem ubóstwa.