Odnawialne źródła energii w Wielkopolsce. Analiza rozmieszczenia elektrowni biogazowych, biomasowych i elektrowni realizujących technologię współspalania - Woźniak, Ewa (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2015)
Obecnie ważną kwestią polityki energetycznej kraju jest zwiększenie wytwarzania energii ze źródeł odnawialnych. Polityka Polski w zakresie energii odnawialnej oparta jest na zasadach określonych przez Unię Europejską (UE). Jednym z obowiązków wynikających z pakietu energetyczno-klimatycznego jest osiągnięcie 15% udziału energii ze źródeł odnawialnych w zużyciu energii końcowej do 2020 r. Struktura produkcji energii w Polsce oparta jest na paliwach konwencjonalnych, jednakże widoczny jest wzrost udziału energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych. Celem artykułu jest analiza rozmieszczenia przestrzennego trzech typów bioelektrowni, występujących w Wielkopolsce. Są to elektrownie biomasowe, biogazowe oraz elektrownie realizujące technologię współspalania. W pracy przedstawiono także strukturę odnawialnych źródeł energii (OZE) w regionie w oparciu o liczbę instalacji oraz ich moc. Elementem artykułu jest określenie roli OZE w dokumentach strategicznych Wielkopolski.