Murale w procesie kształtowania wielkomiejskiej przestrzeni publicznej poprzez sztukę - Redakcja czasopisma (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2026)
Wśród działań mających na celu kształtowanie przestrzeni publicznej miast, tj. jej estetyzowanie, ożywianie, animowanie i rewitalizowanie czy zawłaszczanie, ogromną rolę odegrały działania kulturalne i praktyki artystyczne. Jednym z przejawów takich praktyk jest sztuka publiczna. Pomimo dostrzeganych związków między działalnością artystyczną a przestrzenią, sztuka publiczna nie jest często przedmiotem badań geograficznych. W rezultacie nadal brakuje spójnych podstaw teoretycznych, które integrowałyby istniejące podejścia dotyczące relacji między sztuką a przestrzenią, co utrudnia badanie bardziej ogólnych relacji. W niniejszej książce uwagę poświęcono zatem relacji między sztuką publiczną a wielkomiejską przestrzenią publiczną.