Ochrona dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego podstawą zrównoważonego rozwoju nadmorskich gmin w Polsce na przykładzie gminy Rewal - Terefenko,, Olga; Łonyszyn, Przemysław (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2012)
Bałtyckie wybrzeże jest w Polsce jednym z najbardziej atrakcyjnych regionów turystycznych. Jedna trzecia zasobów polskiej bazy noclegowej znajduje się w strefie wybrzeża nie obejmującej nawet połowy procenta kraju. Społeczności żyjące na tym obszarze uzyskują przychody głównie z turystyki. Jednym z najpopularniejszych miejsc wypoczynku na polskim wybrzeżu jest gmina Rewal. Celem artykułu jest pokazanie na jej przykładzie, jak uwarunkowania związane ze zrównoważonym rozwojem mogą stać się szansą zachowania dotychczasowego bogactwa przed skutkami ekspansywnej turystyki masowej.