Rynek pracy i jego demograficzne uwarunkowania w zachodniej Polsce i wschodnich Niemczech w latach 2005–2009 - Smutek, Jan (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2011)
W artykule przedstawiono sytuację na rynku pracy w zachodniej Polsce i wschodnich Niemczech oraz jego demograficzne uwarunkowania w okresie po wejściu Polski do Unii Europejskiej.Wskazano na różnice w funkcjonowaniu rynku pracy oraz sytuacji demograficznej obszarów wielkomiejskich i peryferyjnych w zachodniej Polsce i wschodnich Niemczech. Polska strona pogranicza charakteryzowała się wyższym poziomem bezrobocia, niższym poziomem płac oraz produktywności, a także lepszą sytuacją demograficzną, szybszym wzrostem liczby miejsc pracy oraz PKB. Świadczy to o zmniejszaniu się różnic w poziomie rozwoju gospodarczego na pograniczu polsko-niemieckim oraz przenoszeniu działalności gospodarczej na stronę polską.