Propozycja modelu miasta inteligentnego (Smart City) opartego na zastosowaniu technologii informacyjno-komunikacyjnych w jego rozwoju - Gotlibowska, Katarzyna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2018)
Celem artykułu jest stworzenie modelu miasta inteligentnego (Smart City) oraz przedstawienie wpływu wykorzystania technologii informacyjno-komunikacyjnych w jego rozwoju. W pracy dokonano przeglądu wiedzy na temat miast inteligentnych oraz dotychczasowych propozycji modelu Smart City. W dalszej części artykułu przedstawiono autorską koncepcję miasta inteligentnego oraz wpływ wykorzystania innowacyjnych technologii na funkcjonowanie jednostki. Następnie omówiono metodę analizy, umożliwiającą porównanie poziomu rozwoju inteligencji jednostki na przestrzeni czasu oraz pomiędzy różnymi miastami.